Gruzínský medovník
GRUZÍNSKÝ MEDOVNÍK
3 VEJCE, 300g CUKRU KRUPICE, 1 HERA, 3 POLÉVKOVÉ LŽÍCE TMAVÉHO MEDU, 1 ČAJOVÁ LŽIČKA JEDLÉ SODY, 400g 00 HLADKÉ MOUKY KRÉM: 1x SALKO, 300g MÁSLA
Ve vodní lázni rozpustíme heru. Přidáme med, cukr a svaříme v sirup. Necháme mírně zchladnout a přidáme mouku s jedlou sodou. Na závěr přidáme vejce. Toto těsto je nahnědlé a husté. Při vmíchávání vajec používám šlehač. Mícháme asi 10 minut. Pak si těsto pomyslně rozdělíme na 6 dílů. Bude 6 upečených a rovnoměrných placek. Pečeme na pečícím papíru. Na pečící papír položím mělký talíř a obkreslíme ho. Do obkreslené části pokládáme asi 3 plné pol. lžíce těsta a rovnoměrně rozetřeme po pečícím papíru tak, aby těsto přesahovalo obkreslenou část o 1,5 cm. Dáme péct do vyhřáté trouby na 200°C. Placka nám ještě zhnědne a to mnohem víc (zkaramelizuje). Pečeme asi 10 minut, ale je to na kvalitě pečící trouby. Po upečení okrájíme na stejnou kružnici. Kousky, které nám zbydou nejíme a ani nevyhazujeme. Budeme je ještě potřebovat!Co se zbylými kousky? Ty buď nadrťte najemno a bude z nich posypka na dort v konečné fázi.
Krém. Salko smícháme s máslem = krém. Tímto krémem potíráme jednotlivé okrájené kružnice dortu (6ks) a klademe je na sebe, až nám vznikne klasický tvar dortu. Nezapomeneme ani na boční strany dortu. Také lze Salko svařit a to ve vodní lázni asi 2 hodinky - to pak má medovník spíše chuť karamelovou. A na závěr použijeme námi vytvořenou posypku a zasypeme jí naprosto celý medovník tak, aby krém nikde neprosvítal. Pokud je to jenom trochu ve vašich silách nechte MEDOVNÍK "dozrát" v lednici ještě aspoň 3 dny.